China’s megaproject om de wereld te verbinden heeft na tien jaar zijn glans verloren - NRC

18-10-2023

Veel Europese landen voelen ook een grotere achterdocht jegens China dan in 2013. Dat komt onder meer door China's ambivalente houding over de oorlog in Oekraïne. Zij karakteriseren het BRI inmiddels vooral als een van de vele instrumenten die China inzet om de wereld naar zijn hand te zetten – en daarmee willen ze niets te maken hebben.

Maar het BRI draait voor China nauwelijks meer om Europa, aldus Frans-Paul van der Putten, oprichter van onderzoeks- en adviesbureau ChinaGeopolitics. Hij volgt het BRI al vanaf het begin op de voet. "Oorspronkelijk had je twee soorten BRI-landen: de ontwikkelingslanden en de landen in Europa. Van de Europese landen is vrijwel alleen Hongarije overgebleven."

Voor landen in Afrika, Zuidoost-Azië en Latijns-Amerika ligt het anders. "Voor hen is China vaak een welkom alternatief. Zij willen de relatie met het Westen aanhouden, maar ook een relatie met China onderhouden. Als je dat handig uitspeelt, kun je voor jezelf het meeste voordeel behalen", aldus Van der Putten. "Toch willen weinig landen ook echt van het Westen overstappen naar China", schat hij zo in.

Artikel door Garrie van Pinxteren.