Knooppunt Shanghai: Het Chinese verlanglijstje - BNR 

17-03-2020

China is hard op weg om 's werelds grootste economie te worden. Jort Kelder verkent met twee deskundigen waar de Communistische Partij precies naartoe wil, hoe het daar denkt te komen en welke gevolgen die ambitie heeft voor Europa en de Verenigde Staten.

Deze aflevering is begin februari 2020 opgenomen. China was al in de greep van corona, maar in Europa ging het gewone leven nog even door. Te gast zijn Bert Burger, senior econoom bij Atradius, en Frans-Paul van der Putten, onderzoeker bij Clingendael en betrokken bij het China Platform for European Institutional Investors.

De economische en geopolitieke ambities van China zijn niet gering. Zo wil het land binnen tien jaar de omvang van de economie verdubbelen. Stabiliteit en welvaart zijn daarbij van groot belang, want daarmee willen de leiders hun eigen machtspositie in stand houden. 'Wij gaan richting een nieuw soort koude oorlog. Het zijn nu vooral de Chinezen en Amerikanen die met elkaar bezig zijn. Langzaam maar zeker worden wij daar steeds meer ingezogen', aldus Van Der Putten.

De grote vraag is natuurlijk in hoeverre de ambities van China reëel zijn. Zo is een belangrijk onderdeel van de Chinese buitenlandstrategie het Belt and Road initiatief. 'Dit is een manier om de grondstoffentoevoer veilig te stellen, afzetmarkten goed te kunnen bereiken en de handel met China grote vormen aan te kunnen laten nemen', stelt Burger. 'Dat de overschotten op de lopende rekening van de betalingsbalans erg afnemen, maakt het moeilijker om dit te financieren.'

Gepresenteerd door Jort Kelder