De grote sprong voorwaarts van Chinese bedrijven in Nederland - Follow the Money

28-09-2022

'Chinese bedrijven zullen enorm profiteren van de transitie naar duurzaamheid, ook op het vlak van elektrisch rijden,' zegt Frans-Paul van der Putten, associate researcher bij Instituut Clingendael en zelfstandig adviseur. 'Hun kennis is ongeëvenaard. Maar daar zit een dilemma aan vast. Wil je zo snel mogelijk verduurzamen, dan moet je met China samenwerken. Dan moet je importeren en mogelijk ook meer Chinese investeringen in Nederland toestaan. En wil je afstand tot China bewaren, dan lijdt je verduurzaming daaronder: die zal een stuk langzamer verlopen.'

Ook Chinese bedrijven die zich toeleggen op zonne- en windenergie weten Nederland te vinden. Een grote speler is Chint, dat in Nederland inmiddels dertien zonneparken heeft ontwikkeld en er zes in voorbereiding heeft. Als alle projecten zijn voltooid, voorzien zij ruim 200 duizend huishoudens in voornamelijk Noord- en Oost-Nederland van stroom.

Artikel door Siem Eikelenboom, Casper Rouffaer, Heleen Emanuel en Leon de Korte. Klik op de grafiek hieronder om naar het artikel te gaan.